ČSSD by se měla rozhodnout mezi obsahem a formou

22. 10. 2017 14:47:21
Pojďme se na povolební situaci podívat v klidu a bez hysterie. Máme tu prostě "fait accompli", jak je teď módní říkat. Slovy klasika: "Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co s tím lze dělat".

Asociace Nas...štvaných Občanů 2011 (či jak se ten spolek ANO původně jmenoval) vyhrála tak drtivě, že bez ní prostě vládu sestavit nejde. Co s tím? Nápady na předčasné volby považuji v současné chvíli minimálně za předčasné - navíc není vůbec jisté, zda by mohly za současné situace něco změnit - podle mne ani náhodou.

Takže jaké jsou varianty? Já považuji za nejpravděpodobnější tyto dvě:

1) Nejčernější noční můra - menšinová vláda ANO tolerovaná SPD

Babiš s Okamůrou mají dohromady přesně 100 hlasů. ANO se s SPD sice přímo nespojí, ale nabídne jim za toleranci menšinové vlády všeobecné referendum bez omezení (tedy v extrémním případě referendum závazné pro moc zákonodárnou i výkonnou už na základě pár tisíc podpisů pro jeho vyhlášení a při následné účasti několika málo hlasujících, bez jakýchkoli omezení při tvorbě referendové otázky). SPD na to po pár dnech "tanečků" přistoupí, protože vycítí příležitost si pomocí tohoto nástroje (už bez ANO) vynutit splnění další své programové priority - tedy vystoupení z EU. Jelikož Andrej Babiš má (naštěstí) i silný osobní ekonomický zájem na dalším setrvání v EU, bude to znamenat pád vlády a předčasné volby - ovšem za situace již nevratně probíhajícího CZEXITU a s perspektivou možného následného odchodu z NATO. Babiš se tak dostane do situace Davida Camerona, kterému také nebylo nic platné, že on osobně před britským referendem vyzýval národ k setrvání v EU.

K této variantě ovšem chybí ještě nejméně 1 hlas - tady bych viděl velký prostor jak pro "konstruktivní poslance" z KSČM, tak například i pro Václava Klause juniora, který má - přiznejme si to upřímně - názorově i verbálně mnohem blíže k SPD než k ODS.

2) Noční můra pro ČSSD a KDU-ČSL

Hnutí ANO bylo v roce 2013 svým úspěchem ve volbách natolik překvapeno a natěšeno na účast ve vládě, že prakticky bez odporu přistoupilo na to, že bude prosazovat programové priority dvou ostatních koaličních stran. Jelikož se v případě tohoto subjektu jedná principiálně o technologii moci a nikoli o vizi společnosti, prosazovalo ANO v průběhu uplynulého volebního období celou svou silou ty části programu ČSSD a KDU-ČSL, které považovalo z hlediska technologie moci za užitečné. To by bylo výhodné zejména pro ČSSD (která měla věci jako EET ve svém programu dávno a dokonce ji už v roce 2005 dostala i do zákona, který pak ovšem Topolánkova vláda těsně před nabytím účinnosti zrušila), pokud by si voliči dokázali úspěchy minulé vlády s touto stranou spojit. Což se ovšem nestalo. O důvodech by se dala napsat samostatná úvaha, kterou v této chvíli nepovažuji za účelnou, neboť by tento text zbytečně rozmělnila.

Takže ANO tu 4 roky fakticky prosazovalo program ČSSD (a v menší míře i KDU-ČSL) přičemž se mu podařilo veškeré zásluhy připsat sobě. Nyní tedy logicky nemůže otočit o 180 stupňů, protože by tím popřelo skoro všechno, co doposud (prakticky) dělalo. Takovýto obrat by představovala například spolupráce s ODS - byť už se Andrej Babiš vyjádřil, že k ní má blízko. Naopak logickým krokem by bylo pokračování vlády postavené na půdorysu dosavadní vládní koalice - byť s (oboustranným) skřípěním zubů. Pro tuto variantu hovoří 103 mandátů - není to sice žádná oslnivá síla, ale už jsme tu měli i slabší koalice.

Otázkou je, co by to znamenalo pro ČSSD. Dle mého soudu jde o principiální volbu mezi obsahem a formou. Pokud půjde ČSSD o obsah - tedy o prosazování jejích programových priorit, pak tuto variantu pokračující účasti na vládě zvolí i s tím rizikem, že to bude pokus o proplutí mezi Skyllou a Charybdou. Pokud ovšem půjde ČSSD o jen formu, tak nyní ublíženecky zaleze do kouta a bude si jen další 4 roky lízat rány bez reálné možnosti svými sedmi a půl procenty (a 15 mandáty) cokoli podstatně ovlivnit. Zatímco v případě té první první možnosti dá ČSSD národu najevo, že jí jde především o zlepšování života všech občanů ČR (neboť skutečně svobodný nemůže být ten, kdo denně bojuje o holé přežití a je bez jakékoli ochrany vystaven bezohlednosti silnějších), pak využitím té druhé možnosti dá ČSSD naopak všem najevo, že jí jde jen o sebe samotnou. Jsem přesvědčen, že zatímco první možnost znamená určité riziko, tak druhá možnost je delší či kratší cestou do jisté záhuby.

Autor: David Ondrejkovič | neděle 22.10.2017 14:47 | karma článku: 14.36 | přečteno: 2352x

Další články blogera

David Ondrejkovič

Jak jsem nabíjel elektromobil

Předem odrazuji všechny hatery elektromobility - tento článek NENÍ o tom, že elektromobilita je špatně, ale snaží se jen tepat do běžného malého českého (ale i polského) šlendriánu.

25.2.2024 v 11:08 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 9361 |

David Ondrejkovič

Kdo jsou neočkovaní a proč se kvůli nim nadále (ne)omezovat

Z obou stran jedné z mnoha současných virtuálních barikád zaznívá (a sílí) společný hlas: "Kdo se naočkovat chtěl, ten už naočkován je! Tak už konečně zrušte všechna ta otravná omezující opatření!" Ale je to vážně tak jednoduché?

10.9.2021 v 7:00 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 1149 |

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 27 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.71 | Přečteno: 323 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.68 | Přečteno: 461 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 866 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4219

Přemýšlivý zaměstnanec středního věku, kterého štve šlendrián v každé oblasti, ačkoli ví, že se jej jako každý jiný člověk na zeměkouli také občas (nerad) dopouští. Nemám rád populismus zneužívající nízkou úroveň znalostí. Zcela nesmiřitelný postoj mám vůči křivdě v jakékoli podobě a dále vůči osobám se zločinnými úmysly zneužívajícím svou momentální převahu nad jinými lidmi v kterékoli oblasti. Štve mne občasná nízká úroveň vymahatelnosti práva v našem státě i to, že tento stav prospívá a vyhovuje především osobám s nečistými úmysly, které se tím navíc neváhají chlubit.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...