EXEKUCE: Zatáhněte za záchrannou brzdu!

28. 02. 2011 9:09:34
Systém vymáhání dluhů nabobtnal nad kritickou hranici a žije si svým vlastním životem. Skuteční dlužníci už mu nestačí – musí si je sám generovat. Nikomu nic nedlužíte? Nevadí - je to jen otázka času kdy na Vás tento systém něco najde a když ne, tak si to sám vygeneruje. *****************

Často se při popisování excesů při exekucích daný příběh odvíjí od situace, kdy postižený člověk o dluhu ví, nijak jej nerozporuje a jenom VĚDOMĚ doufá, že se na dluh zapomene – tedy kombinuje ve svém jednání postoj pštrosa a mrtvého brouka. Není divu, že část veřejnosti tak k problému exekucí zaujímá stanovisko ve stylu „dobře jim tak dlužníkům – dluhy se mají platit“, halasně podporované některými mediálně známými advokáty, jimž tento postoj už po léta zaručuje obrovský a téměř bezpracný zisk. O takových příbězích však tento článek NENÍ.

Současný systém exekucí byl vymyšlen v době, kdy dlužil prakticky každý každému a neplatit dluhy bylo "in". Tento systém však již zcela nad rámec svého původního záměru nabobtnal nad kritickou hranici a žije si svým vlastním životem. Skuteční dlužníci už mu nestačí – aby přežil, musí si je sám generovat. Nikomu nic nedlužíte? Nevadí - je to jen otázka času kdy na Vás tento systém něco najde nebo si to sám vygeneruje. Češi se tak dělí pouze do třech základních kategorií - ti, co již v exekuci byli, ti co v ní jsou a ti co v ní budou. Kyvadlo se již příliš vychýlilo na opačnou stranu. Je nutno vzít rozum do hrsti a razantně zatáhnout za záchrannou brzdu!

Hrozivý problém do něhož se (zatím) nezadržitelně řítíme, spočívá v umělém vytváření vymahatelných dluhů. Nejvíce je tímto neřádem ohrožena střední vrstva obyvatelstva, na které je nejvíce co si vzít. Na počátku jsou totiž korunové dluhy o kterých NEVÍTE a na kterých jsou obecně nejzajímavější právě ony poplatky za jejich vymáhání. Postupně je zájmům stále vlivnějších vymahačů kromě plíživé mediální manipulace („dobře jim tak – dlužníkům...“) přizpůsobováno i legislativní prostředí - například ještě na počátku 90. let minulého století byl věřitel povinen soudu doložit, že dlužníka vyzval k zaplacení. Tato povinnost ale z právní úpravy zmizela. Schválně si všimněte, jak často různí mediálně známí racketeeři používají v této souvislosti formulaci „Žádný předpis nám to neukládá“ či „Zákon nám to umožňuje“ - skoro už to vypadá jako nějaký medicínsky popsatelný symptom patologické mravní atrofie.

Je tedy téměř zákonité, že čím dál více dluhů bude vznikat tak, že se o nich dlužníci vůbec nedozví, nikdo je o zaplacení nebude upomínat a první kroky obrany proti zcela nespravedlivému obvinění jim bude reálně umožněno učinit teprve až po zahájení exekuce samotné.

Situace okolo vymáhání všeho možného dnes v Česku připomíná známý pokus se žábou, která si postupného zvyšování teploty vody v níž plave nevšimne až do svého uvaření. Toto se však nezbytně musí změnit!

Pokud se snad domníváte, že vám se v žádném případě nic takového stát nemůže, pak zřejmě patříte k těm, kdož po vzoru Marie Antoinnetty („Když nemají chléb – ať tedy jedí koláče!“) trousí knížecí rady kudy chodí a zcela opomíjejí realitu běžného života pracujícího člověka, kterou nikdy na vlastní kůži nezažili.

Prostřednictvím kteréhokoli vyhledavače na internetu lze nalézt řadu doporučení, jak předcházet nechtěným či nevědomým dluhům, například:

  • Pokud jste někdy v posledních cca 15-ti letech ztratili občanský průkaz nebo pokud jste jej někde nechali jako zástavu (například v nějaké půjčovně, protože by vám jinak nic nepůjčili), oslovte všechny dopravní podniky v republice a zjistěte, zda u nich nemáte pokuty, o kterých nevíte. Pokud ano, buď je zaplaťte a nechte si vystavit potvrzení že nic nedlužíte, případně je rozporujte. Pokud pokuty nemáte, nechte si vystavit potvrzení o bezdlužnosti.

  • Stejně tak ve výše uvedeném případě oslovte všechny finanční instituce (včetně těch nebankovních – ty obzvlášť) v republice a zjistěte, zda u nich nemáte dluhy o kterých nevíte. Totéž učiňte v případě, že je někde ve veřejném prostoru na internetu dostupný nějaký dokument s Vaším vlastnoručním podpisem (např. ve Sbírce listin Obchodního rejstříku).

  • Pokud jste někdy u kterékoli z finančních institucí měli nějaký dluh, který jste řádně splatili, nechte si dodatečně vystavit potvrzení o bezdlužnosti.

  • Nad rámec daňového přiznání si nechte jednou ročně vystavit potvrzení o bezdlužnosti od svého místně příslušného finančního úřadu. Pokud jste se stěhovali – učiňte tak jednorázově i u všech finančních úřadů ve vašich minulých bydlištích.

  • Každoročně oslovte svého telefonního operátora, provozovatele kabelové televize a poskytovatele připojení k internetu a nechte si od nich vystavit potvrzení, že jim nic nedlužíte. Pokud jste kdykoli v uplynulých 15-20 letech některého z uvedených poskytovatelů měnili – oslovte jednorázově i ty minulé.

  • Nejméně jednou ročně si nechte potvrdit písemně od všech dodavatelů služeb spojených s Vaším bydlením (plyn, teplo, elektřina, nájem....), že jim nic nedlužíte.

  • U lékaře VŽDY vyžadujte podepsanou kopii potvrzení, že jste uhradili veškeré zdravotnické poplatky. Tato potvrzení si zakládejte alespoň 15-20 let.

  • Oslovte všechny zdravotní pojišťovny u kterých jste byli kdy pojištěni (včetně té současné) a nechte si od nich písemně potvrdit, že u nich nemáte žádný dluh.

  • Pokud vám někdy ukradli registrační značku vozidla, zašlete VŠEM obecním úřadům v obcích s rozšířenou pravomocí v republice dotaz, zda u nich není evidována nějaká pokuta, např. za špatné parkování či jiný přestupek spáchaný vozidlem s onou značkou.

  • Pokud jste se někdy v životě dohadovali o zaplacení nějakého správního (či obdobného) poplatku a byli jste přesvědčeni, že protistrana s Vámi přestala komunikovat proto, že uznala sílu vašich argumentů a vyřešila věc jinak, tak si honem rychle vzpomeňte kdy a kde to bylo, protože právě to „JINAK“ na vás někde může čekat v podobě „spící“ exekuce.

  • Zařiďte si, aby vám ze VŠECH adres, kde jste v životě bydleli někdo zajistil přeposílání pošty do vašeho stávajícího bydliště. Oslovte veřejné knihovny ve všech místech, kde jste kdy bydleli a jejich službu využívali.

  • Pokud jste někdy v posledních cca 15-ti letech dostali složenku na 0,- Kč, pak zpětně prověřte, zda se nejednalo o nesprávné zaokrouhlení. Někde totiž na vás může už léta čekat dluh v původní výši 49 haléřů, který bude na úrocích a poplatcích za vymáhání navýšen o desetitisíce - „zákon to totiž umožňuje“.

  • Všechna výše uvedená oslovení realizujte písemně a zasílejte s doručenkou tak, aby jste vždy měli k dispozici podpis a razítko osoby, která za adresáta zásilku převzala.

  • Jistě vás napadne ještě řada dalších míst kam by jste měli poslat písemný dotaz zda něco nedlužíte.........


V žádném případě se však nedomnívejte, že vás dodržování VŠECH výše uvedených opatření zcela ochrání od rizika překvapivé exekuce – pouze tím snížíte její nebezpečí do té doby, než to začnou dělat všichni ostatní a vymahači budou muset najít další cesty jak obnovit své tenčící se penězovody.

Jak musí být z přečtení výše uvedeného textu každému rozumně uvažujícímu člověku zřejmé, je opravdu účinná eliminace rizika překvapivé exekuce na základě dluhu o kterém nevíte, zcela nereálná. Je tedy nutno vyvolat silnou společenskou poptávku po řešení zachovávajícím účinnost systému vymáhání SKUTEČNÝCH dluhů, které SKUTEČNÍ dlužníci VĚDOMĚ neřeší. Tedy řešení, které odstraní současnou zvrácenost gangsterského šikanování poctivých a slušných lidí.

Pro začátek by stačilo vtělit do zákona znovu a účinněji povinnost věřitele prokázat (pod sankcí zamítnutí návrhu na exekuci), že dlužníka o jeho dluh upomenul. Je to přeci logické – když už dlužníka najde exekutor, mohl jej najít i věřitel – například prostřednictvím matriky kteréhokoli obecního úřadu s využitím novely zákona o evidenci obyvatel platné od 1.7.2010 - a to za pouhých 500,- Kč, které lze následně dlužníkovi naúčtovat jako oprávněné náklady.

Autor: David Ondrejkovič | pondělí 28.2.2011 9:09 | karma článku: 46.28 | přečteno: 12683x

Další články blogera

David Ondrejkovič

Jak jsem nabíjel elektromobil

Předem odrazuji všechny hatery elektromobility - tento článek NENÍ o tom, že elektromobilita je špatně, ale snaží se jen tepat do běžného malého českého (ale i polského) šlendriánu.

25.2.2024 v 11:08 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 9370 |

David Ondrejkovič

Kdo jsou neočkovaní a proč se kvůli nim nadále (ne)omezovat

Z obou stran jedné z mnoha současných virtuálních barikád zaznívá (a sílí) společný hlas: "Kdo se naočkovat chtěl, ten už naočkován je! Tak už konečně zrušte všechna ta otravná omezující opatření!" Ale je to vážně tak jednoduché?

10.9.2021 v 7:00 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 1153 |

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 589 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.69 | Přečteno: 898 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.59 | Přečteno: 1537 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4221

Přemýšlivý zaměstnanec středního věku, kterého štve šlendrián v každé oblasti, ačkoli ví, že se jej jako každý jiný člověk na zeměkouli také občas (nerad) dopouští. Nemám rád populismus zneužívající nízkou úroveň znalostí. Zcela nesmiřitelný postoj mám vůči křivdě v jakékoli podobě a dále vůči osobám se zločinnými úmysly zneužívajícím svou momentální převahu nad jinými lidmi v kterékoli oblasti. Štve mne občasná nízká úroveň vymahatelnosti práva v našem státě i to, že tento stav prospívá a vyhovuje především osobám s nečistými úmysly, které se tím navíc neváhají chlubit.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...